Хитлер ни поздравява с всеки Новогодишен концерт на Виенската филхармония

Виенската филхармония има своеобразна традиция – грандиозен концерт класическа музика в първия ден от Новата година, но малцина знаят как е възникнал този обичай. Повечето смятат, че това е традиция, която се спазва от преди няколко века. Фактите обаче говорят, че концертите са започнали по време на нацисткото управление и тук са скрити мрачните тайни на този концерт, предава BBC.

Тези концерти са проект на Йозеф Гьобелс, немски политик и канцлер, а първото изпълнение е проведена в новогодишната вечер 1939 г., с цел да се съберат средства.

Това е план на Хитлеровата Националсоциалистичката партия, с който да се съберат средства за гориво за студените месеци. В програмата на филхармонията са композиции от Йохан Щраус, така че организирането на гала концерт на Щраусовата музика е пряка инициатива на нацистите, които планирали чрез подобни събития да осигурят обединението на Третия райх чрез създаване своеобразен дух на единство.

Затова и решили концерта да се провежда всяка година в навечерието на Новата вечер, както и първия ден на новата календарна година. Когато станали сравнително ясни параметрите на войната и ресурсите за нея, било възприето, че композиции като  „На хубавия син Дунав“ могат да повишават морала на армията, но и на нацията.

Когато се разбрало, че Щраус има еврейски корени, Гьобелс изпаднал в крайно некомфорнто положение, не до края на войната успял да запази мълчание. След края на войната много неща, които са били свързани с нацистите са се променили, но едно обаче е останало същото – концертът все още се провежда всяка година в първия ден на настъпилата Нова.

За жалост, това не е края – историята получава още по-мрачен сюжет!

Още един факт хвърля мрачна сянка върху Виенската филхармония. През шейсетте години на 20 век, филхармонията направила грандиозно промотиране на Балдур фон Ширах, представайки неговото творчество.

балдур фон ширах

Същият е нацисткият губернатор на Виена, създател на „Хитлерюнгенд“, осъден от Нюрнбергския съд.

Презентирането с Виенската филхармония станало веднага след излизането му от затвора след 20-годишна присъда за депортирането на няколко хиляди евреи.

Той е удостоен с престижния пръстен на филхармонията през 1942 г., който е изгубил по време на войната. Ето защо съвсем целенасочено след освобождаването му от затвора е поканен във филхармонията, където тържествено му е връчено копие на отличието от 1942 г.

Когато обществото научило за този срамен акт на една от най-известните и уважавани австрийски институции, тя била принудени да отмени награждаването и да изтеглат подобни отличия от още шестима нацистки офицери. През 1974 г. Ширах починал, но традицията на концертите продължава и до днес …

RNS