Министрите на вътрешните работи и на правосъдието се сдърпаха кой е по-виновен за това, че вчера от затвора в столицата избягаха двама опасни и въоръжени мъже.

„Още през миналата година МВР е имало информация, че едното от лицата се готви да избяга. Тя е предадена надлежно на Министерството на правосъдието. Както се вижда, въпреки това, вчера имаме двама бегълци. МВР има информация за тях. Веднага публикувахме снимките им. В момента работи щаб. В него са включени най-добрите. Веднага са затворени границите, за да не напуснат страната. Разпитват се и бяха разпитани лица, свързани с бегълците.“

Това сподели в Парламента вътрешният министър Валентин Радев като елегантно прехвърли скандала в министерството на Цецка Цачева, което е единствено отговорното за реда в местата за лишаване от свобода. Тя пък контрира:

„Действително е получена информация през миналата година. Тогава едното лице е спряно да работи навън, където режимът е по-облекчен.

Явно има проблем с изпълнението на заповедта в помещенията на местата за лишаване от свобода да бъдат допускани само определени вещи. Така ножът и пистолетът са внесени.

Освен службите на затвора, във всяко от тези места има служител и на МВР. Факт е, че този случай не е станал достояние полицая, които има отговорност за случилото се.“

Факт е, че вчера двама затворници избягаха от най-охранявания в България затвор – Софийския. Предварително едно от лицата е успяло да се въоръжи с пистолет, внесен му зад решетките. Другият е бил въоръжен с нож. Двамата са чакани от автомобил, което предполага организираност, благодарение и на факта, че в затвора всички имат нелегални мобилни телефони.

При бягството двамата са гонени от чистачка, не от надзиратели, което може да е свързано със съучастие в престъплението.

RNS