Цачева – надъхана партийка и преди – и сега! Закърмена с тоталитаризма, преуспяла като демократ! (снимки)

Партийната секретарка Цецка Цачева предупреди българите да си спомнят тоталитаризма, преди да гласуват за президент на втория тур в неделя. За да се осмисли какво точно има предвид, трябваше да се припомни:

Едно бедното момиче от селски произход, от село Драгана, получава безплатно средно образование  по време на тоталитаризма. По-късно комунистите – установили тоталитаризма, препоръчват стругарката от плевенския завод да запише РабФак и гарантират за нея. Просто защото тя със собствените си знания не е могла да се класира по непривилигирован  начин да стане студент в университета. После Цецка завършва висше образование, макар и задочно, и с ръкописен номер в дипломата. Последното не е проблем, но е Знак, че нещо не е като при другите и дразни.

цачева

Вече висшист с протекциите на БКП тя става секретар на първична партийна организация на същата тази БКП, установила и поддържаща тоталитаризма. Помнят се думите й – „Бях убеден комунист! Станах член на партията, защото прецених, че това ще помогне на кариерата ми!“. Т.е. приела и харесвала онова, за което партията на тоталитаризма се е борила. След това бедното момиче с кариеристични амбиции прескача за малко сред демократите, а преди десетина година вятърът я издуха в нова посока. Вече пораснало момиче се е пребоядисва и е става бесен евроатлантик, сравняващ себе си с Хилъри Клинтън. С  изключение на английския, разбира се… Днес, но не накрая, е председател на Народното събрание и кандидат за президент!

Страницата на НС, представяща Цецка Цачева
Вярвам, че съединението прави силата, декламира смело и патетично Цачева девиза, който е изписан на сградата на Парламента. Вярата й е в пълен дисонанс с поведението като шеф на върховния законодетелен орган. А там, под нейно ръководство, съгласието често отстъпва пред партийната целесъобразност.

Показателен за фалша на цачевите декларации е един символен случай от 24 юли 2012 г., когато шефката на НС не позволи на депутатите да почетат с едноминутно мълчание паметта на големия поет Никола Вапцаров по повод 70 години от разстрела му. Дано да е било само защото предложението бе внесено от левицата.

цачева
Жестът бе показателен за извратливата природа на бившия активен член на БКП и служител в Градския народен съвет на Плевен по Живково време. Тоест представител на онази неприятна порода политически ренегати, бивши партийни номенклатурчици, които първи си скъсаха партийните билети след 10 ноември 1989 г., за да се наредят сред „новите“ победители и с пълни шепи да продължават да прибират.
Но, де да беше само това! Като председател на Народното събрание „майката на нацията“ пусна духа на арогантността да броди свободно из Парламента и го превърна в апендикс на правителството.
Принудителното запушване на устата на опонентите е нейна запазена марка. Всички помнят, когато Цачева демонстра суератлантизъм и изключи микрофона на Волен Сидеров, докато той обявяваше, че американски кораби се намират в Черно море. Но…за сметка на това тя постоянно проявява непедагогична „майчинска“ снизходителност към грубостите на съпартийците си.

цачева
Цачева е отговорна за два от най-шумните лобистки скандали в парламента. Първият е т.нар афера „Мери Джейн“ от 2010 година, когато с нейни подпис в „Държавен вестник“ бе публикувана скандална законова поправка, без да е гласувана от депутатите. Текстът узаконяваше рекламата на наркотични вещества и облагодетелстваше производителя на водка „Мери Джейн“.
Вторият случай е копи-пейст на първия, което издава определен рецидивистки стил. През 2014 г., пак в „Държавен вестник“, бе обнародвана ратификация на правителствено постановление, без изобщо да е гласувана в парламента. То задължи държавата да изплати обезщетение от 4 млн. лева за нереализирани инвестиции на германската частна компания „Кльостерс“, чийто активен лобист бе президентът Росен Плевнелиев.
Скнадалите показват Цачева като човек, готов да престъпи закона в името на „по-висши“ цели. А днес тя се кълне, че ще бди за спазването на Конституцията!
Впрочем това може би е причината кандидатурата й да бъде обявена в последния момент. С надеждата да не остане време за някои неприятни припомняния.

цачева

Няма никакво съмнение, че като президент, Цачева ще е поредният партиен гаулайтер и корпоративен лобист начело на „Дондуков“2, може би малко по-мЪжоритарен от Плевнелиев, но също толкова зависим.
В крайна сметка проблемът на ГЕРБ не е Цачева. Това е лидерска партия и е ясно, че избирателите няма да гласуват за отношението си към нея. Дано Бойко Борисов да съзнава, че изборите всъщност ще са вот към него. Защото майката е символ на добротата, но в ситуация на криза детето очаква бащата да я реши и е склонно да се зъби на бащата.

След всичко припомнено до тук логично излиза, че Цачева всъщност не плаши никого с тоталитаризма, защото по съдбата й личи, че той по-скоро й е помагал, отколкото пречел!

RNS