„Няма политически чадър над Лазар Влайков, с чието оръжие беше убит човек по време на детски рожден ден. ГЕРБ е реагирала веднага, като го е изключила от редиците си и го е посъветвала да напусне Общинския съвет на Септември, на който Влайков беше председател“.

Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева в студиото на Бтв тази сутрин. Думите й – почти дословно, бяха повторени в студиото на Нова тв от зам.- председателя на НС от ГЕРБ Цвета Караянчева. Известна като ГЕРБ-звездобройка дори си позволи да обещае в студиото на Нова тв, че трети път прием на Влайков в ГЕРБ няма да има.

С риск да бъдат обвинени в партийна безотговорност двете дългогодишни активистки на ГЕРБ учудващо спокойно заявиха, че не били наясно, защото не били проверявали, какво се е случило първия път когато Влайков е бил изгонен от партията. Припомняме, че това е станало през 2012 г. след нападението му над непознат, когото многократно намушква в гърдите. Човекът едва оживява, а Влайков става председател на ОбС-Септември след местните избори през 2015 г.

„Няма как да знаем за всеки конкретен случай във всяко село, представя се свидетелство за съдимост, което е било чисто. Върховенството на правото гарантира справедливост, а това означава и липса на страх у гражданите“, повтори механично Цачева думите на Цветан Цветанов от преди 3 дни, оставяйки подозрение, че криминалните случаи с лидери на ГЕРБ са толкова много, че на партийното ръководство му е трудно да се запознае с всички.“Наша цел, наш ангажимент е да се преодолее този страх у гражданите, което означава работещи държавни институции. Това е сравнително некратък процес, нещо, което не е по силите само на една власт”, допълни екс-шефът на НС цели два мандата управление на ГЕРБ, признавайки, че за този период не са постигнали никакви резултати.

Окръжният съд в Пазарджик днес ще гледа постоянната мярка за неотклонение на Влайков.

RNS