Цачева, Радев и Трайков изхарчили най-много за президентската кампания

За пореден път най-много пари за избори са дали ГЕРБ, сочат данните на Сметната палата, която публикува отчетите за кандидат-президентската кампания. Номинирането на Цецка Цачев за „Дондуков“ 2 е струвало на партията й 1 714 786, 69 лв. Кампанията на бъдещия ни президент Румен Радев е струвала около 930 хил. лв. Третото място за най-скъпа президентска кампания отива при кандидата на Реформаторския блок Трайчо Трайков. За неговата номинация и шестия резултат в изборите са изхарчени повече от 820 хил. лв. АБВ са дали почти 574 хил. лв., а Д21 – 245 203 лв.

Останалият трети на изборите Красимир Каракачанов е излязъл на обединените патриоти почти половин милион лева. ДПС са инкасирали загуба от 123 хил. лв. с издигането на Пламен Орешарски за президент. Двойно повече средства е вложил в кампанията си бизнесменът Веселин Марешки, който финишира четвърти. Почти една и съща сума – по около 40 хил. лв., са изхарчили за предизборната си авантюра бизнесменът Николай Банев и аутсайдерът Димитър Маринов, познат като Митьо Пищова.

Най-много пари за медии е дал Радев – над 770 хил. лв. ГЕРБ са дали за медии почти 608 хил. лв., а реформаторите – повече от половин милион. Заливането на страната с плакати на Бойко Борисов и Цачева е струвало 215 845 на гербаджиите, които са дали най-много и за масовите си прояви – над половин милион. Малко над 40 хил. лв. е дало АБВ за медийните изяви на кандидата си.