Зам.-председателят на ГЕРБ, шеф на предизборния й щаб, депутат и до преди дни водач на парламентарната група на управляващите в Парламента – Цветан Цветанов, уверено върви по стъпките на съпартиеца си Живко Мартинов. След като скандала с апартаментите на Цветан Цветанов влезе в европейските медии, имотните сделки на висши представители на съдебната власт са тиражирани и в щатски издания. Вторият в третото правителство на ГЕРБ и действащите магистрати имат всички шансове да бъдат цитирани като пример за корупция и в Годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, където вече е Живко Мартинов.

The New York times препечата статия на Reuters за скандалните имотни сделки на шефа на КП КОНПИ – Пламен Георгиев, шефът на НСлС – Борислав Сарафов и съпругата на председателя на Върховния касационен съд – Лозан Панов.

В публикацията се припомня, че според Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС. Отбелязано е, че въпреки обещанията на много правителства да изкоренят корупцията, все още няма нито един високопоставен политик зад решетките по обвинения в корупция. Високата корупция пък гони инвеститорите и е пречка България да влезе в Шенген.

Преди това под заглавието „Корупция в България: Да живееш добре по български“ немското издание Stuttgarter-zeitung описа казуса с евтините апартаменти на властта.

През годините Цветан Цветанов даде десетки поводи да бъде отстранен от активната политика, включително и с 4 обвинения за извършени престъпления. До преди скандала с евтините апартаменти, от „Артекс“, с които са се обзавели и други от върхушката на ГЕРБ-3, той стоеше непоклатимо в сърцето на премиера.

Последната покупката на седмия апартамент  на Цветанов обаче, предизвика истинско торнадо. Прости сметки показват, че през целия си трудов път той е получавал заплати, сборът   от които не надхвърля сумата, която е платил за луксозното жилище, макар и тя в пъти да е по-ниска от пазарната.

Скандалът с „апартаментгейт“ надскочи родните граници и влезе в европейски медии. Цветан Цветанов поименно бе посочен за „лицето на корупцията в България“.

Партийният бос Цветан Цветанов догонва по слава Живко Мартинов.

Народният представител от Добрич бе отстранен от Парламента след 6 обвинения за различни престъпления от общ характер, сред които изнудване за 4 тона суджук – уж за премиера, от местен производител. Същото му спечели и прозвището „суджука“. Специализираният наказателен съд насрочи за 9 април е второто заседание по казуса със суджука. По време на разпоредителното заседание съдът отхвърли всички искания на подсъдимия Живко Мартинов и защитата му.

Живко Мартинов е цитиран като пример за политическа корупция и в Доклада на Държавния департамент на САЩ от     2018 г.

В началото на т.г. Цветан Цветанов заяви в телевизионно интервю: „Сбъркахме с Живко Мартинов, но след това бяхме безкомпромисни“.

На 27 март т.г Цветан Цветанов съобщи, че се оттегля от Парламента в името на добруването на ГЕРБ, въпреки, че той самият е жертвата.

Междувременно опозицията не спря да припомня, че докато Цветанов трупа апартаменти, българският народ плаща по осъдителните дела в Страсбург по дела от времето, в което той беше вътрешен министър.

СНИМКА Банкеръ
rns