Решението, което съм взел преди няколко дни вече го официализирах пред премиера Бойко Борисов. Аз не съм направил никакво престъпление. Аз съм жертвата, но няма да поставя личните си цели над тези над партията.

Това заяви Цветан Цветанов официално в Парламента, като разясни защо напуска Парламента и остава председател на предизборния щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията.

Ето какво още каза Цветанов:

„Първо искам да благодаря на всички, които се постраха да бъдат обективни. Да благодаря на тези, които създадоха усещане за манипулации и внушения.

В дните, в които не бях в страната, чух много неща за себе си и за прегрешенията, в които съм обвинен.

Искам да подчертая, че всичко, което съм правил, е било ръководено от законността и обществения интерес. Винаги, когато съм общувал с когото и да е, отношенията ми са минавали през законността и принципите на българските правни норми.

Обвиненията за лобизъм в Закона за устройството на територията, променени към 2017 г., всички специалисти са категорични, че сградата на Артекс няма никакво отношение към тези промени.

В случая жертвата бях аз!

През всичките тези години аз и премиерът сме се ръководили само от закона и сме градили доверие един към друг.

През всичките тези години политическият проект ГЕРБ, който съм възприел като кауза, е бил подкрепян от над един милион българи.

Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха и застанаха плътно зад мен. Няма от какво да се срамувам. Ограничих да излизат политически декларации в моя подкрепа. Няма разделение в партия ГЕРБ. Няма разделение между мен и премиера Бойко Борисов, структурите и избирателите ни.

Взех решение, с което да се успокоят емоциите, че Цветанов иска да разцепи и вземе ГЕРБ.  Когато вземаш мъдро решение градиш мостове. Няма драма в това, че председателят на ГЕРБ в 44-ото НС ще напусне Парламента. Аз ще бъда зам.-председателят на ГЕРБ и председател на предизборния щаб. Целта ни е да консолидираме ГЕРБ и да спечели изборите.

Няма да сложа личното, егото си, защото не съм направил престъпление. Най-мъдрото е да изляза от Парламента, за да се спрат спекулациите и да продължим да градим това, което сме правили 12 години.”

Цветанов е категоричен, че случващото се е следствие от добре планирано мероприятие във връзка с предстоящите евроизбори и всичко, което е направил до сега.