ЦИК спря предизборния клип на партия ДОСТ, в който множество – видимо мъже, върви по междуселищен път. В първите редици са Лютфи Местан и ръководството на партията, а редом с тях – посланикът на Турция Сюлейман Гьокче. „Защо?“, попита Евгений Михайлов: „Отивали са да почетат паметта на най-малката жертва на Възродителния процес?“.

Това стана, след като СЕМ се самосезира от предаване на Бтв и подаде сигнал до Комисията.

Лидерите на ДОСТ Лютви Местан и на НПСД Орхан Исмаилов ще бъдат глобени.

Решението за спирането на скандалното видео е взето единодушно.

Тази сутрин в студиото на Нова тв екс-лидерът на СДС и настоящ кандидат за депутат от ДОСТ – Евгений Михайлов, изрази силното си възмущение. Според него клипът е направен от видео, „заснето при отбелязване на годишнина от смъртта на най-малката жертва на Възродителния процес – 17-месечната Тюркян“. Според него няма нищо лошо турският посланик да участва в церемонията.

тюркян

Детето загинало на 26 декември 1984 г. в село Могиляне. Паметник на Тюркян бе открит официално през 2014 г. Организацията „В памет на Тюркян“ тогава поиска да бъде издирен убиецът и той да бъде осъден.

„Години наред една партия ни водеше единствено към Кремъл и безропотно подчинение на чуждите интереси, загърбвайки демокрацията!“, коментира Михайлов, като отказа да уточни ДОСТ, която се самообявява за твърде близка до режима на Реджеп Ердоган ли ще гарантира демократичното бъдеще.

Според изказването му в България системно се работи против интересите на ДОСТ и не се предприема нищо спрямо ДПС и Атака, например.

RNS