Цинизъм! Местан отрече да е имало турско робство и геноцид у нас

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан смята, че периодът по време на който България е била част от Османската империя, не може да бъде определен като робство, защото „не се побира в семантичните граници на понятието робство“.

Той беше категоричен, че не може да се законодателства с исторически оценки. Местан дори предупреди, че определянето на робството като като геноцид ще бъде прецедент в световната история. Той призова историята трябва да се остави на историците.

Изказването на Местан беше по време на дебатите по проекта за решение за осъждане на геноцида над българите в Османската империя(1396-1913). Вчера обаче парламентът за пореден път вчера отложи разглеждането на предложението, направено от „Атака“. „За“ гласуваха гласуваха 86 народни представители, 50 бяха против и 7 се въздържаха.

Според вносителите от „Атака“ геноцидът над българите в Османската империя се изразява във физическо унищожение и масови убийства на голям брой хора, в смяна на религията и на етническата принадлежност, както и изтощаване на генофонда с т. н. наречения „кръвен данък“.

RNS