Премиерът на България не иска ЧЕЗ да работи в страната. Това заяви шефът на Надзорния съвет на компанията Вацлав Пачеш пред БНР, цитиран от vesti.bg.

Той изрази опасения, че „Инерком“ няма да успее да плати сделката, особено след изтичането на документ, свързан именно с финансирането й.

Страхувам се, че „Инерком“ няма да успее да си осигури средства, за да плати активите на ЧЕЗ България.Тогава, мисля, че има други компании, които искат да закупят българските активи. Доколкото знам, интерес има от „India Power“ и от „Енерго про“ – това е друга чешка компания. Все още има интерес да закупят целия бизнес в България, особено индийската компания“.

Пачеш допълни, че самата сделка между ЧЕЗ и „Инерком“ няма политически нюанс в Чехия, но премиерът Андрей Бабиш не одобрява ръководството на ЧЕЗ и вероятно, след като утвърди позициите си, ще направи промени. Самият Пачеш допусна, че и той ще бъде освободен.

„Двата екипа заедно приготвят документите за компетентните органи, които трябва да одобрят сделката и по-специално Комисията за защита на конкуренцията. Става дума за регулаторни органи основно в България, не толкова в Чехия. Доколкото знам този процес върви гладко“ коментира той по повод акцентите в срещата между ръководството на ЧЕЗ и Гинка Върбакова

Другият въпрос, която е бил обсъждан, е възможността българската държава да влезе в сделката и може би да притежава голяма част от активите, но това е голям проблем заради арбитража с българската държава.

„Ако българската държава придобие активите, които ние продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем. Въпреки това правните екипи започнаха работа и резултатът ще бъде ясен след седмица, две или може би повече – това е много сложен правен казус, той беше отложен, но екипите и на двете компании работят по него“, изтъкна Пачеш.

Източник: БГНЕС

Според него, няма вариант ЧЕЗ да се откаже от арбитража в името на това да приключи сделката: „Доколкото знам, арбитражът е за много голяма сума пари – много по-голямата, отколкото сделката с „Инерком“. Доколкото знам, българската държава може да бъде допусната да закупи ЧЕЗ България или поне по-голямата част от активите, но само когато арбитражът е приключен“.

В момента в ЧЕЗ се води разследване за изтичането на един документ, който е предоставен и на българското правителство. Пачеш разказа какъв е този документ и дали той би попречил на сделката или на арбитража: „Има изтичане само на един документ, в който се съдържа информация за финансовите институции, които биха осигурили заем за „Инерком“, за да закупи активите на ЧЕЗ.

„Във вестниците прочетох, че заради натиска две български банки са се оттеглили. Става дума за натиск от българското правителство. Ако това наистина е вярно, аз се опасявам, че всичко ще отиде на вятъра“ разясни още той.

Пачеш обясни и желанието на ЧЕЗ да продаде българските активи със загубата на средства заради неизпълнени от българското правителство ангажименти: „Доколкото знам, някои от законовите ангажименти, поети от българското правителство, не са съвсем изпълнени, което е довело до финансови загуби.

„Информираха ни, че ръководството на ЧЕЗ смята, че губи пари заради действията на правителството и че просто трябва да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не иска ЧЕЗ изобщо да бъде в България“ добави шефът на Надзорния съвет

Той определи като грешка, че ЧЕЗ са поискали увеличаване на цените на тока твърде бързо и подчерта, че преди няколко години българското правителство падна заради цената на тока, въпреки че тя се е увеличавала навсякъде в Европа.“

„Но тогава ЧЕЗ трябваше да осъзнае, че част от българското общество не е готово за подобно шоково увеличение. Сега премиерът Борисов е отново на власт и вероятно присъствието на ЧЕЗ вероятно не му се нрави – на него и на неговите хора. Ето защо за ЧЕЗ става много трудно да прави бизнес в България“.

Според него, цената, която предлага „Инерком“ ще осигури баланс между всичко, което е инвестирано от компанията и това, което ще получи сега като сума:“ЧЕЗ няма да загуби, но няма и да спечели. Просто ще е на нулата, доколкото знам. Реално, това е много трудно да се изчисли. Знаете, че ЧЕЗ продаде ТЕЦ „Варна“ на загуба. Ето защо мисля, че в крайна сметка ще е бъде в ситуацията – без печалба, но и без загуба“.