Чистката на хората на Румен Порожанов от Държавен фонд „Земеделие“ е в ход. Задържана е шефката на правния отдел, още четирима директори на дирекции и един е заместник, научи ексклузивно rns.

Преди минути зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи на извънреден брифинг, че при специализирана операция на КПКОНПИ и Специализираната прокуратура са арестувани шестима души в Държавен Фонд „Земеделие“.

Арестите са по досъдебно производство срещу обвиняемия Миню Стайков.

„Налице са обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредства. Ставаше въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро. – на обща стойност около 18 млн. лв. – при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство се събраха доказателства и данни, че му е оказано съдействие от лица от ДФЗ, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения. Т.е. към този момент са на лице данни за пресъпления по служба от длъжностни лица от ДФЗ. В резултат на този анализ се извършват претърсвания на домашни адреси и на служебните кабинети на 6 лица от ДФЗ“, разясни зам.-главният прокурор.

Очаква се в рамките на 24-часовото полицейско задържане да бъде преценено на колко и кои от задържаните да бъдат повдигнати обвинения.

Припомняме, че след в началото на юни стана ясно, че всички хора на вече бившия министър на земеделието и още по-бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие“ – Румен Порожанов, ще получат заповедите си за освобождаване от длъжностите, които заемат в ДФЗ.

Същите били извикани и след благодарност за служебните усилия, били предупредени, че ще бъдат освободени. За да няма обществен скандал чистката не беше реализирана в един ден, но от тогава до сега ДФЗ се разделя поетапно с „капиите“ на Порожанов и лобито му.

rns