Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши Специализираният съд. Те бяха задържани по обвинения за корупция, съобщи Бтв.

Според обвинението именно Харалампиев е бил шеф на организираната престъпна група. Длъжностните лица обръщали парите от продадените български гражданства в биткойни.

Мерките за неотклонение на обвинените ще се гледат пред Апелативния съд другия четвъртък.

Днес прокуратурата припомни фактите по делото, а именно – че Харалампиев е получил няколко подкупа за удостоверение за български паспорт, като в единия от случаите е прибрал 5000 евро, а в останалите – по 350 евро.

Обвинението настоя за постоянния арест на Харалампиев с мотива, че той може да повлияе на свидетелите по делото, докато текат разпитите в Агенцията за българите в чужбина.

Защитата внесе изключително любопитни доказателства, едното от които е извлечение от Фейсбук-профила на основния свидетел по делото, за когото прокуратурата твърди, че е дал подкупа.

На датите, записани в обвинителния акт, твърдят адвокатите, фигурират други данни. Тогава човекът, дал подкупа, се е намирал на гръцки остров. А за датата, на която обвинението твърди, че Харалампиев е получил другата част от сумите, за него било документирано, че е бил в Сърбия на концерт.

Освен адвокати, днес в залата, в която се гледа делото, се явиха и хора от българската общност зад граница.

СНИМКА Бтв