Шофьор на автобус на съд, прегазил без да иска пешеходка

55-годишният Димитър Д., който като шофьор на автобус от градския транспорт нарушил правилата за движение и с това причинил по непредпазливост смъртта на пътничка, е предаден на съд. Обвинението срещу него е за престъпление по член 343, ал. 1, буква „в“, във връзка с член 342, ал. 1 от НК, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

На 4 август 2016 г. подсъдимият изпълнявал задълженията си като шофьор на автобус по линия №148 във Варна. Около 11,30 часа Димитър Д. спрял автобуса на спирка по линията. След като пътниците слезли, затворил вратите и потеглил, за да се включи в движението. При затварянето на трета врата на автобуса ръката на пострадалата пътничка била притисната и тя паднала на пътното платно, след като шофьорът потеглил. Задното колело притиснало левия крак на падналата жена.

Водачът на автобуса чул виковете на останалите пътници и спрял. След това, за да освободи затиснатия от гумата крак на жената, преместил автобуса с около 30 см назад. Ранената пътничка била отведена в болницата. Наложило се да бъде оперирана няколко пъти. Въпреки положените медицински грижи и лечение жената починала на 7 септември 2016 г., като причина за смъртта   изготвената по делото съдебномедицинска експертиза сочи полиорганна недостатъчност, вследствие на тежка генерализирана инфекция.

Подсъдимият водач е с чисто съдебно минало, санкциониран е само веднъж за допуснато административно нарушение по Закона за движение по пътищата през 1994 г.

Предстои делото срещу виновния водач на автобус да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.  Ако бъде признат за виновен, Димитър Д. може да получи наказание от 2 до 6 години лишаване от свобода.

RNS