„Няма общо между двете кандидатури на Иван Гешев и Сотир Цацаров. Тази на г-н Гешев никак не е безспорна. Видяхме сътресения, отказ за подписване на указа от страна на президента. Аз категорично заставам обаче зад кандидатурата на г-н Цацаров, защото познавам неговата работа и неговото отношение към държавността и правото“. Това заяви пред БНР Явор Нотев от партия „Атака“, който е един от вносителите на номинацията на Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е номинация на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и независими депутати от „Атака“.

„След мандата на Сотир Цацаров прокуратурата остава в един подреден вид, добре администрирана прокуратура. Имам своите забележки както към работата на прокуратурата, към нивото на прокурорите, но той не може да отговаря лично за всички грешки, които са се случили там. Надявам се, че тези усилия, които за мен бяха резултатни по време на мандата му като главен прокурор, той ще ги положи и в комисията, която също не е в най-добро положение“, коментира Нотев в интервю за предаването „Преди всички“ и добави, че не очаква подводни камъни при кандидатурата на Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

„Групата депутати, които внасяме номинацията, не сме ангажирани изцяло със състава на парламентарните групи, още повече това важи за депутатите от „Атака“. Инициативата беше спонтанна и разговорите се водиха в кулоарите на парламента, поне за мен това е така. Разговарях с колеги от различни парламентарни групи и съм вносител по решение, мотивирано от моята представа и впечатления от професионалната работа на г-н Цацаров. … Колегите от „Атака“, които не са подписали предложението, вероятно не са били в този момент там. Въпрос на случайност е по-скоро отсъствието на два от подписите от членове на „Атака“. Не мисля, че ще има опоненти и няма да има подкрепа“, изказа мнението си Явор Нотев. Той посочи, че е разбрал за водени разговори със Сотир Цацаров миналия петък в неформален разговор с представители от ГЕРБ.