10 души са задържани при специализираната операция в Карнобат днес. Освен за данъчни престъпления, има доказателства за пране на пари от нелегална фабрика за цигари, която е комулирала по над милион и половина лева печалба на седмица на черния пазар. Печалбата на официалния пазар би била 6 млн. лв. на месец. Престъпленията са извършвани от организирана престъпна група.

Това съобщи шефът на Специализираната прокуратура – Иван Гешев, на пресконференция преди минути.

Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Реализацията е започнала след установяване на незаконна фабрика за производство на цигари при операция на Специализираната прокуратура на 18.07.2018 г. Към момента има данни, че тя е работела от 2015 г.

Фабриката се намира в къщата на кметския син в Карнобат. Работниците са довеждани от Молдова и не са напускали границата на имота.

Във трите фирмите са и служители на НАП, които ще установят има ли и други финансови престъпления.

Лидерът на организираната престъпна група ще оглася веднага, след като има повдигнати обвинения, заяви Гешев като не потвърди и не отрече за задържането на Миню Стайков.