Зам.-министърът на икономиката – Александър Манолев, който подаде оставка заради скандала с „къщи за гости“, вече е обвиняем за престъпно усвояване на европейски пари. Наложена му е парична гаранция в размер на 100 000 лв., съобщиха от прокуратурата.

Окръжна прокуратура – Благоевград, привлече като обвиняема и Ана Димитрова, която в съучастие със зам.-министъра е извършила престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Според прокуратурата двамата обвиняеми са представяли неверни сведения за дейности по оперативна програма „Развитие на селските региони“ и са получавали пари по тях. Периодът, в който двамата съучастници действали, е от началото на месец януари 2013 г. до 14.10.2015 г. Неверните сведения са представени, за да получи търговецът – ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ средства от фондове, принадлежащи на ЕС – „Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони“ в размер на  391 160 лева.

На Ана Димитрова е взета мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 2 000 лева.

Продължават действията по събиране на доказателства, разпити на свидетели и назначаване на експертизи.

Държавното обвинение е изискало от ДФЗ и всички други заявления за директни плащания от ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“, финансирани със средства на Европейския съюз. Получените субсидии, както и декларираните данни по тях също са предмет на разследване.

Припомняме, че след скандала с „къща за гости“ на Манолев, избухна и втори – с Елена  Йончева. Непосредствено след него главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на всички подобни обекти в страната.

С пари по европроекти са построени 746 къщи за гости на стойност 202 млн. лв., уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана.