12 „къщи за гости“ в Добруджа, финансирани по оперативна програма „Развитие на селските региони“, ще бъдат подложени на комплексни проверки от МВР след изричното разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров

Днес стана ясно, че около 20% от обектите в цялата страна вече са инспектирани.

Проверка на rns установи, че повечето от тях не работят целогодишно, каквото е изричното условие за разходването на средства от Европейския съюз.

Според справка с Държавен фонд „Земеделие“ на територията на област Добрич с европари са изградени и ремонтирани сгради в Балчишкото село Дропла, в Ген. Тошево и в село Калина, на територията на община Добричка – в Батово, в Златия и в Прилеп. Още три бизнеса за развитие на селските региони са получили финансиране по програмата в община Крушари – в Тервел, в Абрит и в Терелиг. Още две има в тервелския Безмер и шабленския Дуранкулак, както и в каварненското Поручик Чунчево.

Решението за комплексните проверки е по повод откритите нарушения в случая с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, за който вече е образувано досъдебно производство за извършено престъпление. На самия Манолев беше наложена мярка за процесуална принуда „парична гаранция“ в размер на 100 000 лв. Все още не са огласени данните от възложената проверка „за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева“.

„Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет – изграждане/модернизиране на туристически обекти – жилищни сгради (къщи) за гости“, съобщава прокуратурата.

За програмния период 2007-2013 г. са сключени 1 062 договора за къщи за гости на обща стойност на субсидията в размер на 299 млн. лв., показва изпратена до Свободна Европа справка. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв.