Глоба от 1750 евро ще плати български гражданин, шофирал след употреба на наркотици в Германия, реши Окръжният съд в Добрич, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Магистратите са признали финансова санкция за 23-годишен мъж от Ловчанци. Тя е във връзка с проверка от 18 март 2017 г., когато същият шофирал лек автомобил с добричка регистрация по автомагистрала към град Касел, Германия. Пътните полицаи забелязали, че цялото тяло на мъжа трепери, зениците му били разширени, не можел да стои спокойно, да се концентрира и да артикулира добре. От взета кръвна проба е потвърдила, че той е зад волана след употребата на упойващи вещества.

Решението за налагане на финансовата санкция е издадено от съдебен орган на Германия и е влязло в сила на 14 април 2018 година. Със същия съдебен акт била отнета шофьорската книжка на българския гражданин и постановена забрана да му се издава ново свидетелство за управление за срок от 10 месеца. Разпоредено било той да плати и направените по делото разноски в размер на 833.85 евро.

Производството в Окръжния съд в Добрич беше образувано въз основа на изпратено от германските власти удостоверение за прилагане на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави – членки на Европейския съюз.

Съдебният състав прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати 5053.57 лева, равностойни на 2583.85 евро – глобата от 1750 евро и съдебните разноски от 833.85 евро.

В съдебната зала българският гражданин заяви, че знае за наложената му в Германия глоба и изрази съгласие да плати дължимата сума.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок.

СНИМКА Owl24.de