За едва 19-те работни дни на най-краткия месец в годината – февруари, премиерът на РБългария Бойко Борисов, е бил в 4 задгранични командировки. Някои от тях с продължителност повече от ден. Пита се това ли е най-належащото харчене на пари, каква е пряката полза от това и за кого?

През втория месец на 2018 г. министър-председателят е пътувал до Делфи, Лондон, Сахел и Мюнхен. Това сочи справка с правителствения сайт, където житието му би трябвало да е коректно отразено. Говорил е разни неща с различни хора според ранга си. Главно за интереса на Западните Балкани и какъв рай без мигранти е страната ни. Страничен наблюдател би решил, че държавата процъфтява и довелия я до това състояние се стреми да го наложи и на света. Реалността е съвсем друга. За трансграничните визити плащаме всички ние – данъкоплатците. От нашия джоб е издръжката на свитата му – секретарки, пиари, охрани и журналисти. Към този момент категорично не е ясен процентът креативност в пътешествията на първия в изпълнителната власт.

В същото време въпросните воаяжи се използват като пиар. Непрестанно ни се натяква, че Борисов е добре приет по цялото земно кълбо, но дори заклети гербери не могат да обяснят каква е държавната и народна полза от тях.

Припомняме, че самият Бойко Борисов се произнесе, че БСП му завиждали, че хем управлява държава, хем се задържа все по-малко в нея. И наблегна: „Освен шербет има и малко капучино, нещо гурме“. Така потвърди лекотата, с която упражнява властта си ведно с всички харчлъци и видимо единствено личната си изгода.

RNS