Тръмп разтревожи света с признаването на Йерусалим за столица на Израел

Дипломатическа буря обхвана света, след като Доналд Тръмп официално призна Йерусалим за столица на Израел. Намерението си да премести там от Тел Авив посолството на САЩ американският президент обяви още по време на предизборната си кампания. Подготовката за това започна още през януари. На 2 декември международната общност вече очакваше изявлението на Тръмп, което стана факт вчера.

„Израел е суверенна държава, която е в правото си да вземе решение за местонахождението на собствената си столица“, заяви американският държавен глава. Свещеният град е ябълката на раздора в продължаващия конфликт между израелци и палестинци.

Израел го обявява за своя столица през 1949 г. след края на Войната за независимост. През 1967-а след Шестдневната война израелците завземат Източен Йерусалим и го обединяват със Западен. Това не среща одобрението на ООН, тъй като Палестина приема Източен Йерусалим за своя окупирана територия и столица на бъдещата си държава.

„С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия.“ Това заяви палестинският лидер Махмуд Абас в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.

Палестинското движение „Хамас“ заяви, че решението на американския президент отваря вратите на ада за американските интереси в региона, предаде Франс прес. Високопоставеният представител на организацията Исмаил Радуан призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици.

Правителството на Йордания заклейми решението на Тръмп като нарушение на международното право. Турция го обяви за безотговорно. Китай и Русия изразиха тревога от ескалация на напрежението в региона.
Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление за решението на президента на САЩ и апелира за спокойствие, сдържаност и отговорност. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че правителството ѝ не подкрепя решението. Срещу него се обяви и премиерът на Великобритания Тереза Мей.

Статутът на Йерусалим може да бъде решен само чрез преки преговори между Израел и Палестина, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Папа Франциск също изрази тревога и призова за запазване на статуквото.

„Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии.“ Това гласи позицията на българското Министерство на външните работи.

RNS

Снимка CNN