Трима министри от кабинета били готови с оставките си още в неделя заради катастрофата със 17 загинали в Своге, но по незнайни причини и днес – петък, все още са на работа. Печалната статистика показва, че поне още трима министри от ГЕРБ-3 и един вицепремиер, са скандално ненужни. Въпросът е, може ли да оцелее правителството при тоталната неефективност на поне 6 министри. И защо за решаване на реалния проблем – тоталната корупция, се шикалкави с отговорност за последствията от нея. 

Още в неделя премиерът поискал оставките на вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков заради трагедията в Своге. Тримата изразили готовност да го направят, но изчакаха до петък.

Така сме в ГЕРБ – носим политическа отговорност, без персонална вина. Правим го, защото служителите ни не са били на ниво да ни предпазят от такава трагедия като тази в Своге, каза вътрешният министър.

Радев обаче тихо си кротува на няколко пъти, когато стана ясно, че въздушната граница на България – външна и за ЕС, е разграден двор. Когато без да има каквато и да е компетентност се изказваше колко правилно е да се убиват животни в Странджа. Включително и когато затворници бягаха и убиваха.

На извънредния брифинг за оставките присъства и министър Нанков. Липсваше Ивайло Московски, който продължава да не бъде обвинен за причиняване на смъртта на детето си – пълноправен гражданин на РБългария.

Освен тримата с оставките, аут от правителството трябва да бъде доскорошната фаворитка на Бойко Борисов – Лиляна Павлова. Реално функционалната й ангажираност като министър на европредседателството на България приключи с отчитането на неимоверните успехи по него. Същата години наред припкаше край премиера докато реже лентички на ремонтирани пътища, сред които и убийствения участък край Своге.

Политическа отговорност трябва да поеме и Нено Димов – министър на околната среда и водите дори само за скандала „Силистар“.

Освен политическа, крайно време е и наказателна отговорност да понесе министърът на земеделието – Румен Порожанов, под чието ръководство бяха избити хиляди глави дребен млеконадоен добитък. Действията на подчинените му бяха изцяло легализирани от личните му твърдения, че има чума и всичко е законно.

Неуспялата кандидат за президент – Цецка Цачева, известна с изключителния си непукизъм, отдавна трябваше да напусне ГЕРБ-3. Всеки трезво мислещ човек на нейно място би подал оставка заради скандала с неработещия 17 дни Търговски регистър, липсата на яснота защо и непотвърдените твърдения, че от него са заличени данни, с което се нанасят вреди на държавата за милиарди лева. Цачева остана няма за политическа отговорност и при бягствата на затворници, част от които убиха хора.

Отдавна за ваканция е готов и вицепремиерът Валери Симеонов, който забърка серия от скандали и показни акции в разрез със законите, при необорени твърдения, че действа като лобист по направления, които не са в правомощията му.

RNS