34-ма от Сливен са в затвора заради съжителство с малолетни

Judges Gavel And Scale Of Justice On The Black Table Background In Back Light. Overhead View. Law Concept

115 обвинителни акта за сексуални престъпления с малолетни е съставила за последните три години Районната прокуратура в Сливен. Обвинения са повдигнати срещу 120 души – както мъже, така и родители, заради неупражнен контрол и улесняване на подобни връзки и съжителства.

Издадени са 109 присъди, нито една от тях не е оправдателна, а 34 влизат в затвора. Поради последвал граждански брак са прекратени 11 от образуваните досъдебни производства, сочат данните, изнесени от Апелативната прокуратура в Пловдив.
Проблемът с ранните раждания на малолетни изскочи на отново на дневен ред, след като 13-годишната Златка от Сливен роди първото за годината бебе в областта. Таткото е на 15 г. Тези дни районната прокуратура в града се самосезира и образува проверка срещу него, а служители от ОД на МВР Сливен започнаха проверка по случая с наличен сексуален контакт с лице под 14-годишна възраст. Ако се докаже, че има данни за престъпление от общ характер, непълнолетният баща може да влезе в затвора за срок от 2 до 6 години. Наказателният кодекс не налага наказание на бащата, заживял на семейни начала с непълнолетна, в случай че двамата сключат граждански брак. На този етап обаче малолетната майка и непълнолетният баща не могат да се подпишат в гражданското, тъй като според закона момичето трябва да е навършило 16 години и да има дадено разрешение за това от родителите си. Сливенското бебе обаче не е единственото, родено от непълнолетна майка в първия ден на новата година. 14-годишно момиче роди първото бебе в Белоградчик.

През миналата година в Районната прокуратура в Сливен от дирекция „Закрила на детето“ са постъпили 302 сигнала за престъпни съжителства. В 129 случая не е образувано наказателно производство с мотив, че няма извършено престъпление или няма данни за такова. Най-често мотивите за отказите са, че момичето има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или навършени 16 години към момента на заживяване на съпружески начала, пише още в прессъобщението.
RNS