„Живко Мартинов ми е споделял, че той лично е сложил на поста окръжен прокурор Пламен Николов. Знам, че двамата са били много близки. Виждал съм не веднъж в офиса на тогавашния депутат и началника на икономическа полиция в ОД МВР-Добрич, Веселин Колев. По-късно, пак по време на депутатстването на Мартинов, Колев оглави и областната дирекция на МВР в града. Живко Мартинов се хвалеше публично, че той назначава високите постове в полицията и прокуратурата в Добрич.“

Това заяви изнудваният от Живко Мартинов за „суджук за премиера“ производител – Антон Проданов. Във вторник той беше разпитван в качеството си на свидетел по „суджукгейт“ на заседание на Специализирания наказателен съд. Подсъдим е бившият депутат от ГЕРБ-Добрич – Живко Мартинов.

Проданов е конституиран и като граждански обвинител и вече предяви претенции към Мартинов да му плати 36 168 лв. и 20 ст., колкото струват 4-те тона суджук и по 30 кг телешката пастърма и филето, които народният представител получавал безплатно след заплахи към производителя, твърдейки, че са лично за Бойко Борисов.

„Ще отговоря само веднъж на този въпрос, защото няма да се спре спекулата с темата. Няма как да се свързва моята политическа принадлежност с обвинението срещу Живко Мартинов. Аз станах член на БСП през 2015 г., а той винаги е бил член на ГЕРБ. Престъпленията, за които е обвинен са извършени далеч по-рано. Опитът да се придаде „политически интерес“ на делата срещу Мартинов е крайно неудачен.“, категоричен е Проданов, цитиран от informiran.net.

Пред специализирания съд бизнесменът разказа за рекета, на който е бил подложен от бившия народен представител в периода 2011 и 2013 г.

Пред магистратите бизнесменът Антон Проданов разказа, че познавал ексдепутата Живко Мартинов от около 15 години. По думите му той бил известен на местна почва като изключително влиятелен човек, със солидни връзки и личен контакт с премиера.

При първото идване в офиса на Проданов Мартинов заявил, че трябва да произведе определено количество суджук, предназначен лично за Бойко Борисов, и ако откажел, щял да си навлече данъчни ревизии и всевъзможни проблеми за бизнеса. Мартинов дори го заплашил с арест, тъй като парадирал с „негови хора навсякъде“.

„Произведох поръчката и я доставих. Това беше първият случай.
При втория ми се обади по телефона и ме извика в офиса си в Добрич. Даже си извади телефона и ми показа съобщение от Борисов, което гласеше „какво стана?“ и, с което ми обясни, че трябва да направя по-бързо този суджук и то със същото качество и по същата рецепта“, разказа в съдебната зала свидетелят.

В показанията си той обясни, че при следващите „поръчки“ се опитал да откаже, но всеки път заплахите ставали все по-сериозни.

„Това, което ми се е случвало на мен, се е случвало и на други хора“, категорично заяви пред съда Проданов.

По думите му бившият депутат имал силно влияние в Добрич и за никого не били тайна контактите му с хора от полицията и прокуратурата.