50-ият юбилен Конгрес на БСП ще бъде на 9 и 10 май т.г. Преди това на 26 април и 3 май за балотаж са датите за прекия избор на лидер на столетната партия. До момента има 21 номинирани. С най-много номинации е Корнелия Нинова. Тя води убедително пред втория – Кирил Добрев, който има 13 номинации и следващите трима – Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев – с по 6 номинации. Настоящит лидер на европейските социалисти – Сергей Станишев, който стана евродепутат след скандал, е събрал цели 2 номинации.

По повод упреците, че има договорка между първите двама в БСП, които водят и по номинации, на червения пленум днес Корнелия Нинова заяви:

„Ние сме и във вътрешнопартийна кампания. Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев.

Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира.

Мнозина казват, че БСП се занимаваме само със себе си, но от нас зависи това да не е така. Нека тази кампания  да бъде генератор на политики. Нека да мобилизираме целия ни потенциал, за да изградим един цялостен и конкретен план за управлението на страната.

Нека кампанията да бъде разговор за политики, за посоката след конгреса. Да търсим консолидация и обединение на умни и честни професионалисти. Моля за чисти списъци, висока активност и свободен избор. Сега е моментът да бъдем образцови в това отношение.

Нека състезанието да бъде честно. Пожелавам на всички успех и енергия след конгреса”, заключи Нинова.