Петдесет лева глоба ще плащат шофьорите, които паркират на автобусни спирки. Крутата мярка е записана в промените на Наредбата за престой и паркиране, която ще се обсъжда в ОбС- Пловдив, на сесията, насрочена за четвъртък. Досега повечето водачи знаеха, че спирането на тротоарите и в зелените площи се наказва с 50 лева санкция. Оттук нататък, след като наредбата се приеме, тези  глоби ще се налагат и за други нарушения.

Правилата забраняват паркиране пред входове на обществените сгради и пешеходни зони, в тунели и на мостове, пред контейнерите за смет, до паркирани коли от страна на движението, на таксиметрови стоянки и служебни паркинги. Глоба от 50 лева ще бъде въведена и за шофьори, които оставят да домуват тежкотоварни коли, автобуси, ремаркета, строителна техника по улици, площади и в близост до жилищни сгради. Санкции ще се налагат и на собственици на автомобили в случая, ако те са се повредили и са оставени на пътното платно. Шофьорите са длъжни да ги изместят, гласи наредбата. Санкции от 20 лева са определени за водачи, чиито паркирани коли създават опасност за движението.

Пропуски ще издават вече не само на собствениците на коли, които живеят в синя и зелена зона, но и на други, чиято адресна регистрация попада в пешеходното пространство в близост до синя зона. Така ще се улеснява паркирането на хората в „Капана“, чиито жилища се намират на улици със спряно движение. Живеещите на Главната и на ул. „Райко Даскалов“ също имат тежък проблем с паркирането.