48% от българите предпочитат в България да се въведе за постоянно зимното часово време. 32% пък са на мнение, че лятното часово време трябва да се приеме като постоянно.

Това сочат данни от социологическо проучване на „Екзакта Рисърч Груп“ във връзка с предложението на ЕК от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно, съобщи news.bg.

Спрямо резултатите от проучването става ясно, че висок процент от българите нямат мнение по въпроса. Над 20% от анкетираните са посочили, че не могат да преценят.

Разбивка на данните показва, че най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години, обясняват от агенцията.

Привържениците на позицията зимното часово време, които имат превес с 20% спрямо тези на лятното, са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията.

В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора.

Припомняме, че днес е последният ден за гласуване в анкета зимно или лятно време предпочитаме за единствено. Допитването е на страницата на Министерски съвет.