7 месеца МВР бави комплексната експертиза, назначена по делото за убийството във Виноградец с обвиняем бивш председател на ОбС-Септември, член на ГЕРБ Лазар Влайков. Главният прокурор Сотир Цацаров смятал да отправи запитване към министъра на вътрешните работи защо изследването не е готово.

Фактът стана публично известен благодарение на писмо на дъщерята на убития до главния прокурор. В него тя призовава казусът да не бъде прикриван. Младата жена твърди, че Влайков отново е общински съветник и решава съдби на хората. Той не контактувал с близките на жертвата и никога не бил изказал съжаление за случилото се.

До комплексната екпертиза се стигна, след като защитата на Влайков оспори трите направени по обвинението.

Убийството във Виноградец предизвика огромно обществено недоволство, след като говорителят на ВКП Румяна Арнаудова съобщи, че по ръцете на детето няма барутни частици. Такива били открити по Лазар Влайков. Междувременно за виновно бе обвинено 6-годишно момче. Именно на неговия рожден ден, по време на празненство в местно заведение, бе застрелян собственика.

Дни наред никой от МВР не иззе разрешителното на Влайков за носене на оръжие. Седмица не се намери прокурор, който да му повдигне обвинение за неправилно боравене.

Точно както с Гинка, ГЕРБ вкупом твърдяха, че никога не са подозирали, че Влайков има криминално минало. Криеха, че е изключван за това от партията и наново приет, за да бъде кандидат-общински съветник и впоследствие председател на ОбС. Притиснати от общественото мнение, все пак зам.-председателят Цветан Цветанов разясни, че ако Влайков не напусне председателското място, ще го изключат от групата на управляващите.