8 млн. лв. се губят от 8 млн. банкови карти годишно, източват ги и в градския транспорт

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 млн. лв. изчезват годишно от 8 млн. банкови карти, колкото има в България. Това са пари, които се източват по един или друг престъпен начин без съгласието на собственика, алармираха специалисти по картова сигурност.

Източват банковите ни карти в метрото и в градския транспорт, съобщиха по Нова тв. Крадците използват легални, регистрирани пост-терминали. Те могат да получат информацията от самата карта, прекарвайки го през скиминг устройство или направо се теглят малки суми, в рамките на 20- лв., за да не се забелязва от потърпившия.

Колко са тези случаи на ден, никой в момента не може да продположи. Знае се обаче, че веднъж откраднати данните от картите се използват за създаване на клонинг-карти на оригиналните и това позволява системно източване на средства от тях.

Възможно е да се използва защитно устройство, което да защити картата, правейки я не безконтактна. Така, за да се източат пари от нея задължително трябва да бъде въведен код.

По отношение на източването на картите през врата, която ни допуска, за да влезем в отделно помещение, в което е самия банкомат. Това е класически случай на скиминг. Те монтират четци на устройството на вратата, през което удостоверяваме, че имаме банкова карта, за да се отвори вратата и да влезем в помещението с банкомата.

RNS