Състав на Варненския апелативен съд потвърди първоначалния арест на Космас Джероме, привлечен от миналата седмица като обвиняем затова, че в съучастие с Ренета Козарова извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков.

Втората съдебна инстанция остави без уважение жалбата на обвиняемия за изменение в по-лека на процесуалната мярка за принуда и потвърди като законосъобразни основанията на Окръжен съд – Варна за определяне на мярка „задържане под стража“.

Защитата на 26 годишния Космас представи днес пред съда експертно заключение на медици от 2016 година, с което се установява 60% инвалидност на обвиняемия, придобита хемипареза в дясната част на тялото, в резултат на преболедувано заболяване. Космас получавал и инвалидна пенсия(120 лв), която към деня на убийството на таксиметровия шофьор била преведена и все още не била изтеглена.

Според адвоката – обвиняемият нямал мотив за убийство, тъй като имал налични финансови средства, у него не били открити вещи на пострадалия, а и с увредена ръка не би могъл да нанесе фаталните удари. Защитата намира, че тези доказателства ще разколебаят обоснованото предположение за авторството на деянието. За разлика от тези твърдения, прокуратурата счита, че събраните свидетелства обосновават категорично, участието на Космас в убийството, извършено в съучастие с Ренета и при наличието на общност на усилията за престъпление.

За да потвърди „задържането под стража“ на Космас Джероме, Варненският апелативен съд се съобрази с повдигнатото обвинение за едно от най-тежките престъпления в НК – грабеж, придружен с убийство. Санкцията, предвидена от закона е изключително строга – от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Събраните още в първите дни гласни свидетелства, веществени доказателства, както и самопризнанията на съучастничката на обвиняемия обосновават предположението, че Космас е съпричастен към престъпното деяние. Според Рената, „ за да придобият кураж“ двамата са приели наркотично вещество, непосредствено преди убийството.

И този съд стига до извода, че ако търпи по-лека мярка за неотклонение обвиняемият може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за този извод съдът намира в тежката санкция на закона, както и в липсата на адресна регистрация. Въпреки твърдението на Космас, че живее постоянно в Дългопол с майка си, разследващите са събрали информация, че двамата обвиняеми са живели в Пловдив, после са сменили няколко квартири във Варна, а към деня на убийството са напуснали и последната квартира.

Поредица от експертизи, които предстои да бъдат назначени ще установят обективните факти по делото, както и дали здравословното състояние на Космас позволява престоя му в ареста.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди първоначалния арест на Космас Джероме, привлечен като обвиняем затова, че в съучастие с Ренета Козарова извършили грабеж, придружен с убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков е окончателно.

RNS