Автомобилният гигант Vokswagen избра южната ни съседка, като в последния момент се отказа от България за строеж на новия завод за производство на автомобили Skoda и Seat.

Информацията е на турската медия Habertürk.

Припомняме, че концернът преговаряше с българската държава за три потенциални обекти в София, Русе и Добрич. Според участници в преговорите от българска страна, добричкото военно летище е абсолютен фаворит.

В новата фабрика ще се прави основно продукция на чешката марка Skoda и в нея ще работят над 5 000 души. В материала на турската медия се казва, че до последно изборът е бил между България и Турция, но в крайна сметка германският инвеститор се е спрял на Турция. Преговорите за това продължили близо 10 г. заради традиционно недобрите отношения между двете страни. Посещението на Реджеп Ердоган в Германия през септември обаче, потвърдило добрите междудържавни отношения.

Строежът на завода ще бъде започне веднага, а плановете са той да произвежда автомобили още през 2022 година.

Очевидно изключителната близост на българския премиер Бойко Борисов с немския канцлер Ангела Меркел, включително и обслужването на чуждия интерес спрямо Турция, не е достатъчна мотивация за бизнеса да работи у нас.

бойко борисов

След неадекватното поведение на ГЕРБ-върхушката за Южен поток, обрекло нацията на мизерия, преди това отказът да се строи АЕЦ-Белене, това е третия съкрушителен удар спрямо българските интереси. Те имат определяща и дългогодишна валидност.

борисов, ердоган

Във всички случаи поведението на премиера Бойко Борисов и родните политици е обслужващо за интереса на южната ни съседка. Така, вместо Южен поток се роди Турски поток, вместо АЕЦ-Белене, Росатом строи на Турция АЕЦ до границата с България. Строежът на завода на Vokswagen засега е последният удар, но със сигурност ще има и нови.

rns