Килърът на Алексей Петров спокойно е можел да си изяде тристепенния обяд и да се наслади на следобедното кафе в най-близкото заведение до местопрестъплението след екзекуцията. Защото никой реално не го потърси. МВР беше ангажирано да показва джиповете си с поредното кратковременно ръководство, вместо да изпрати 2 следови кучета, с които да се установи посоката, в която се е оттеглил извършителят. А, дамата в униформа, която бе оставена на главния път да контролира движението в посока на местопрестъплението е недвусмислената еманация на КПД в МВР, чийто служители системно реват, че искат по-високи заплати, без да казват с какво са ги заслужили.

Брутална липса на професионализъм или пълна абдикация от разследването на тежкото престъпление и установяване на извършителя – това са две от възможностите зад случилото се.

Минути след показния разстрел на Алексей Петров на мястото на екзекуцията се изсипа цялото ръководство на МВР и разни цивилни, които тревожно коментираха случилото се. Същото това ръководство трябваше просто да остави професионалистите да извършат оглед по правилата в учебниците – надявам се, че все още има останали такива, които са ги чели и знаят да прилагат. Първите, които трябваше да са на мястото са специалистите по балистика. Задачата им е да установят от къде са произведени смъртоносните изстрели. След тях да дойдат кинолозите, които да вземат базова следа и да запазят мириса за одорологична експертиза. Две добре обучени следови кучета – не знам дали в София има даже едно такова, а би трябвало, да претърсят района, разделен на периметри и да установят накъде се е оттеглил извършителят. В зависимост от това други МВР-служители би трябвало да прегледат камерите в най-близкото място, в което гората отстъпва на града или селото. И – като нищо, може да намерят заподозрени.

Това не е филм. Пише го и в НПК. Както и, че качествения, направен по правилата оглед, е разкрил на 50% престъплението.

Знам и не само аз защо написаното в учебниците и в НПК отдавна не се прилага.

Какво видяхме всички – цивилни да тъпчат по местопрестъплението и да унищожават улики, и доказателства. Кучета – йок защото няма базова следа – не са чували за такава, не знаят откъде да я вземат или вече няма откъде да я вземат! Безплодно присъствие на служители на вътрешното министерство с надеждата да научат повече, за да има какво да коментират пред телевизионните камери. Вместо оглед на местопрестъпление, башовете в министерството демонстрираха джиповете си. Умишлено или неосъзнато. Второто, впрочем е още по-трагично от първото. Заличиха местопрестъплението, знаейки, че нито един подчинен няма да се скара на шефа си, че е на място, на което няма никаква работа и съсипва неговата.

През това време килърът като нищо е стигнал преспокойно до първата кръчма. Седнал е. Поръчал си е обяд. Че и следобедно кафенце е пил нафона на тревожните журналистически репортажи.

Защо МВР е толкова жалко в съществуването си, видно след убийството на Алексей Петров?

МВР се управлява от политическо назначение – министър и негови заместници. През последните десетилетия всеки, който разбираше от работата си бе принуден да напусне или уволнен. За да не развалят общото ниво в министерството. В резултат смисъла на съществуването на МВР в РБългария е сведен до защита на властта от народа. Ако има протести – полицията да е на първа линия срещу народа. Толкова!

Родината ни се превръща все повече в територия, на която послушанието е заличило напълно професионализма.

Само си спомнете за дамата в униформа, която бе поставена на главния път, за да контролира достъпа до алеята, на която е разстрелян Алексей Петров. Скептична съм, че тя има право да носи униформа, защото преди това би трябвало да покрие сериозен тест за физическа пригодност. И да го прави всяка година. Радвам се, че никой не разбра дали пък килърът не е минал покрай нея. Защото – какво да направи тя – най-много да скочи и да го смачка под тежеста си. Трудно ми е да си представя, че тя би имала сили да тича след някой заподозрян, да го настигне и задържи.

Ако бях оптимистична за интелектуалния потенциал на началниите й, щях да предположа, че умишлено са изпратили точно нея пред камерите и фотоапаратите на всички медии. Не защото няма нито един строен и добре сложен полицай, а за да ни натрият носовете. Да ни покажат колко сме нелепи в очакванията си МВР да произвежда продукт ред и сигурност.

И това убийство, както други 150 няма да бъде разкрито. Не само защото ефективността на работа във вътрешното министерство е 5-10% по признания на негови служители. А, защото МВР е политически орган и ниските етажи си казват: Министъра ми е политик. Шефът ми е назначен защото е приятелче на бивша мутра, днешен политик. Те се избиват по между си, аз ли да ходя да им разкривам килърите, че да ме оставят без работа.

Казват, че е така във всяка колониална държава, където законите за ред, сигурност и справедливост не се прилагат. Важни са само тези, които се грижат персонално за интереса на колонизатора. При тази конфигурация, много моля всички ревловци, че заплатите в МВР са им ниски, или да си намерят работа другаде, или да не искат увеличение от нас данъкоплатците. Нека го правят към тези, чиито интереси пряко защитават. И с парите им, а не от народа!

Калинка Пенчева