„България е поне на 6000 години, има много доказателства за това. Плътта на Българската държава създаде Аспарух, нейният дух – Кирил и Методи. И чуждите завоеватели не можаха да победят тази държава на духа, защото в защита на българския народ стояха езикът, писмеността и културата.

Българската държава на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Индийския“. „…вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света.

Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура, най-древната …отломка.

И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първата от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето…“

Акад. Дмитрий Лихачов – световноизвестен руски учен, признат от над 10 академии на науките по света

Бюст-паметник със сложна форма е монтиран в столичния квартал „Обеля“. Поставен с решение №404 по т.42, заседание №64 на СОС, проведено на 26.06.2014 г. Открит на 30.11.2015 г. по случай 109 г. от рождениета на акад. Дмитрий Лихачов.