Американският супересминец грохна в Панамския канал

Най-новият американски есминец USS Zumwalt  се счупи по време на преминаването си през Панамския канал в понеделник вечерта, съобщи Defense News, позовавайки се на изявлението на ВМС на САЩ.

По предварителни данни, повредата е свързана с топлообмена в силовата част на кораба, която обезпечава електрозахранването на различните системи на кораба, в това число на датчиците и въоръжението.

Корабът, който се бил насочил към Сан Диего, се наложило да бъде взет на буксир от базата Радман в панамския Балбоа. В момента специалистите изготвят графика за ремонта.

По-рано медиите няколко пъти писаха за повреди в есминеца USS Zumwalt. В края на септември стана ясно за теч в силовата част на морския съд, съобщи се също и за технически проблеми, с които корабът се е сблъскал във Флорида в края на октомври.

Корабль прибрежной зоны ВМС США LCS-8 Montgomery (Монтгомери). Архивное фото
Но това не се оказаха единствените проблеми на високо-технологичния невидим есминец. Най-новият кораб се оказа твърде скъп за експлоатация дори за армията на САЩ.
Корабът е оборудван с уникално оръдие, един снаряд за което струва на бюджета 800 хиляди долара при цена на есминеца около 4.4 милиарда долара.
Както по-рано съобщи  Defense News, американският флот е съкратил закупуването на кораби от клас USS Zumwalt от 28 до 3 броя.
Есминецът официално влезе в състава на ВМС на САЩ на 15 октомври. Корабът е един от най-скъпите в историята на американския флот.
News Front