„Мирът в Европа е възможен само с Русия. Именно заради това, аз винаги активно съм защитавала позицията, че въпреки конфликтите свързани с Украйна и нерушимостта на териториалната цялост, постоянно водихме преговори във формат НАТО-Русия и спазвахме акта НАТО- Русия“.

Това заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от Epoch Times.

„В рамките на политиката за сигурност и отбрана е необходимо да се приложат всички възможни усилия, за да се подобрят отношенията с Москва“, подчерта Меркел и напомни за необходимостта от спазването на споразуменията за разоръжаване, защото в противен случай биха възникнали сериозни затруднения.

 

Коментирайки ситуаццията в Северна Корея, Ангела Меркел подчерта, че не подкрепя ядрените «надпревари», които наблюдаваме напоследък.

„Аз и цялото немско правителство подкрепяхме всяка инициатива на Барак Обама, за да се приближим към свят без ядрено оръжие. И въпреки, че заради ракетните изпитания в Северна Корея е възникнала много сложна ситуация, съм убедена, че ще се намери начин за разрешаване на конфликта по дипломатически път.“, коментира тя.

„И по този въпрос страните -членки на НАТО трябва да действат сплотено“, смята Меркел. Тя отбеляза решаващата роля на Русия в ситуацията със Северна Корея, която забъркаха САЩ.

„Ние видяхме, че след години благодарение на съвместните дипломатически усилия с Иран все пак стана възможно сключването на споразумение. И по такъв начин трябва да се действа и в Северна Корея“, смята Меркел.