Очаквано Красимир Янков бе изключен от Изпълнителното бюро на БСП и на негово място вече е Апостол Димитров. Още четирима депутати напускат ИБ – Весела Лечева, Иван Ченчев, Стоян Мирчев и Александър Симов. На тяхно място влизат Владимир Москов, Атанаска Тенева. Броят на членовете бе намален от 17 на 15 души.

Стефан Данаилов, Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев и Крум Зарков запазват позициите си и в Народното събрание, и в изпълнителното бюро на партията. Кирил Добрев е заявил готовност да напусне парламента, но запазва мястото си в Изпълнителното бюро на БСП.

Тези промени идват, след като Корнелия Нинова предложи да не се съвместява депутатски пост и пост в ръководството на партията.

„В последните дни този разговор беше изнесен в медиите и представен като скъсване на връзката между партията и депутатите, създаване на два центъра на власт и т.н – неоснователни страхове. Никога не е ставало дума да няма нито един член на ИБ  депутат, но съгласете се и че 2/3 от бюрото – депутати е много“, коментира Нинова, цитирана от пресцентъра на Националния съвет на БСП.

„Ние имаме важни задачи в НС, както и важни задачи в организационната и партийна работа, така че не намирам за възможно едни и същи хора да свършат всичко, а и не е редно според мен – всички позиции да се съсредоточават в едни и същи хора“, аргументира се соцлидерката.

Тя бе категорична, че разделянето на властите, без да се къса връзката между тях, е принцип, който уважава и който на практика предлага в новия състав на бюрото.