Аптекари ще могат да подменят илачите в рецептите на докторите

Магистър-фармацевтите ще могат да подменят лекарствата предписани от лекарите, предвижда изменение на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. Това означава, че аптекарят може да даде на пациент лекарство с друго търговско име, но задължително със същото активно вещество. 

RNS припомня, че медиците са против такова заменяне. Те предупреждават, че ако пациентът получи непредвидени странични реакции, отговорността би трябвало да е на аптекаря, а не на лекаря. По прнцип т.н. генерично заместване се прави и сега, но не е разписано в закон.

Друга спорна мярка е въвеждането на забрана търговците на едро да дават бонуси на аптеките при покупка на голямо количество лекарства, включително парични или предметни награди. Според собственици на аптеки това ще доведе до поскъпване на лекарства, тъй като сега отстъпките за покупката на голямо количество медикаменти дават възможност на аптеките да правят промоции за клиентите си и да свалят значително цените на някои артикули.

В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен режим на работа, наличните аптеки ще бъдат задължени да осигуряват 24-часови дежурства по график. В момента в 10 области липсват денонощни аптеки.

Затяга се режимът за изписването на нови скъпи лекарства в болниците.  Те няма да могат да се прилагат свободно във всички лечебни заведения, а ще има специален списък с болници, които могат да прилагат иновативното лечение.  Според хора от бранша обаче  скъпите иновативни лекарства понякога са обект на безконтролно изписване, без да са налице всички медицински показания за това и без пациентите да са преминали преди това през всички утвърдени вече терапии.

RNS