След публичния арест на варненския бизнесмен Велико Желев следват арести и във Варна, а столични прокурори пристигат за претърсвания и изземвания в хасиендата на един от най-богатите мъже в държавата в кк „Св. св. Константин и Елена“ както и в офиса на „Хидрострой“.

Това съобщиха за rns.bg източници от разследването.

Варненските мишени на разследващите ще бъдат атакувани до часове за претърсвания и изземвания

Както вече стана ясно, около 22,30 ч от офиса му на столичния булевард „Цар Освободител“ с белезници е изведен Велико Желев.

Той е задържан във връзка с жалба в 6-то столично поделение на МВР от петрички бизнесмен, който е работил за „Хидрострой“. Фирмата му е регистрирана в Петрич на 27 февруари 2023 г. с уставен капитал 20 000 лв. Предметът на дейност е:

Строителство, проектиране, производство на бетонни и стоманобетонни изделия и продукти, изграждане и реализация на строителни обекти, покупка на недвижими имоти и вещни права върху тях, покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид, сделки с интелектуална собственост, лицензионни сделки, вътрешна и външна търговия, консултантска дейност, транспортна и спедиторска дейност и всяка друга търговска дейност, която не е забранена от действащото българско законодателство.

Според неофициална информация едноличният собственик на фирмата се оплакал в полицията преди няколко дни, че е подложен на принуда и е бил бит след обвинение, че отклонява средства с фактури, за които няма реално извършени дейности.

Хотел „Астория“ в кк „Златни пясъци“ – собственост на Велико Желев и на 21-годишната дъщеря на Милен Райков

Припомняме, че освен определян като един от най-големите строители в страната, занимаващи се и с изграждане на пътища, и магистрали, Велико Желев официално е съсобственик на хотел „Астория“ в кк „Златни пясъци“. Съдружник там отскоро е 21-годишната дъщеря на почетния консул на Казахстан във Варна – Милен Райков. На това място тя замени чичо си – родния брат на баща си. Милен Райков от години е много близък на бившия областен управител Стоян Пасев, не случайно и купувач на огромен терен в Морската градина – специално деактувана за покупката държавна собственост. Райков е бил близък до показно разстреляния бизнесмен Борислав Манджуков и е разследван във връзка с мократа поръчка.