Фестивал „Процес-Пространство“ ще се проведе за 35-и път в Балчик на 14 и 15 юни, съобщават от Исторически музей – Балчик.

Мотото на форума е 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Мотото залага основна тема на изданието, а именно намирането на общи хоризонти и допирни точни върху, които творци от района на Балканите биха могли да се обединят и работят заедно и всеки да представи своята визия за едно възможно бъдеще. Същевременно темата търси общи проблематики, както и перспективи за развитие и разгръщане на арт възможности и общи проекти. Концепцията е в събирането на едно място на идеите, творчеството и критиката на хора работещи и познаващи културната, художествената, социално-психологичната, проблематичната среда на Балканите, посочват още организаторите. 

Те казват още, че 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ се отнася и към различните разбирания за понятието бъдеще и неговите вероятни възможни бъдещи проекции в съвременното общество, разказани чрез различни художествени похвати, търсения, емоции и процеси през погледа на участниците във фестивала. Средата, която създава форума, е творческа и съзидателна за множество възможности и представяне на участниците, две изложби, гостуващи галерии, лекторски презентации и филмова програма, посочват организаторите.

Участници в изданието са 20 артисти от България и чужбина, които имат амбициозни заявки за своето представяне. Сервет Кочийт, родом от Турция, но живеещ в Нидерландия, ще представи сложна инсталация от рециклирани автомобилни части, която е бъде изработена на място в Балик, специално за фестивала. Той е световна звезда на съвременното изкуство с множество международни проекти и изложби в едни от големите музеи в Бразилия, Китай, Франция, Израел, Италия, Нидерландия, Турция, казват организаторите. От Турция участват също художничките Демет Ялчинкая и Бегум Челик, които представят съответно съвременна живопис и фотография. От Румъния пристига Овидиу Тоадер, който ще представи нова творба, продължение на проекта си „Ray Collector” (Колектор на лъчи), като работата му е изработка специално за фестивала по време на резиденцията в Балчик. От Австрия и Сърбия пристигат съответно Изидора Кръстич и Петър Крас, от Гърция – Мария Гуивели. Те ще търсят вдъхновение от природата, атмосферата и живота на хората от района и ще проектират своите чувства чрез средствата на акварел и колаж. Българското участие в резидентската програма е много силно с преобладаващо живописна и графична основа. Участниците са Нора Ампова, Надя Розева, Васил Славков, Йордан Панков – J.PANK, Силвия Радева, Ралица Стоицева и Мартин Трифонов. Куратор на форума е изкуствоведът Христина Бобокова, а артистичен директор – художничката Рада Якова. 

За първи път на фестивала гостува галерия и това е варненската „Ларго“, която ще открие фестивалната програма за гости и посетители на 14 юни в Градската художествена галерия – Балчик с изложбата „(Не)възможна цикличност“. Участници са Васил Стоев, Атанас Колев, Румен Нечев, Петър Чиновски, Драго Дочев и Розина Макавеева, които представят живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обекти. Изложбата разглежда човешките взаимоотношения, като един безкраен процес във времето, обществените нагласи, влияния и световните катаклизми, издигането на идеи и потъването на други в забвение.. Основната характеристика на този процес е именно неговата цикличност и безкрайност.

Гости и посетители могат да се включат свободно във всички дейности от програмата на 14 – 15 юни в Градската художествена галерия в Балчик и туристически информационен център „Мелницата“ – Балчик.  

Организатор на фестивала е фондация „Процес-Пространство“, с партньори Община Балчик, Исторически музей – Балчик, ТИЦ “Мелницата“ Балчик, Съюз на българските художници, галерия „Ларго“, аукционна къща „Арт Марк“, „Арена Медия“ – Русе. Спонсори и спомоществователи са Австрийско посолство в България, БНР, Дарик радио, Хеви-Клуб ЕООД, Приста Ойл ЕАД, Винарска къща „Левент“, Винарска къща „Варна“, посочват организаторите.