Разбира се, че не се срещам редовно с Бойко Борисов. Това не е първата лъжа на г-н Василев (Асен Василев – бел.ред.). Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора, и сега плащам цената. Беше грешка, че допуснах такива хора да откраднат надеждите ни за промяна. За съжаление, българите получиха лъжа. Както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания“, коментира президентът Румен Радев пред български журналисти в Албания, където е на официално предложение.  

Конкретният повод за несдържаната му тирада по адрес на „Продължаваме промяната“ е коментарът на нейния съпредседател Асен Василев, че има тясно взаимодействие между служебното правителство и ГЕРБ.  Има доста срещи между президента Румен Радев и Бойко Борисов последните няколко месеца, посочи Василев в неделя пред Нова тв.   

След изказването на Радев дойде и кратка позиция от „Продължаваме промяната“: „Г-н Румен Радев е този, който каза: „Мутри, вън!“, а след това върна мутрите в управлението на страната“. 

Кратка история на отношенията Радев – ПП Асен Василев и Кирил Петков влязоха в политиката, след като бяха министри в първия служебен кабинет, назначен от Румен Радев миналата година и пожънал огромна популярност и обществено доверие. Това допринесе и за преизбирането на Румен Радев за президент от раз през есента на 2021 г., когато получи директна подкрепа от току-що победилата на парламентарните избори нова партия „Продължаваме промяната“. Скоро след това отношенията им се обтегнаха, вероятно защото Радев очакваше да остане на „началник“ на коалиционното правителство на „Промяната“, но Петков и Василев се еманципираха. Първият най-ярък разлом беше по отношение на войната в Украйна, когато Румен Радев се обяви ясно срещу военната помощ за нападната от Русия държава. Тогава Василев обяви в прав текст, че „позицията на президента Радев е позорна“. Президентът продължи да напада кабинета с опорките на Кремъл, включително и по злободневната тогава тема за Северна Македония. В същото време Радев демонстрира близки отношения с партия „Има такъв народ“, която заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ свали кабинета „Петков“. Сегашният служебен кабинет на Радев, оглавяван от Гълъб Донев, практически се намеси в предизборната кампания, като работеше срещу ПП, БСП и ДБ, с което помогна на ГЕРБ да спечели изборите. Междувременно от година насам войната между Румен Радев и Бойко Борисов приключи. Двамата вече са в зле прикрит съюз срещу ПП.   

Изпочник Медиапул