Бащи поискаха равни права с майките при развод

С тъжен пърформанс 20-тина бащи изразиха протеста си, че но могат да виждат децата си след развод с майката. Те поставиха пред съдебната палата коледна елха, украсена наполовина.  Под нея беше поставено и половин плюшено сърце, заобиколено от детски дрешки,лакомства и играчки.

Бащите се оплакаха, че не са виждали децата си дълго време, защото майките не им позволяват, независимо от съдебните решения. Според тях, ако единият родител реши да не дава децата на другия, няма институция, която да промени съдбата им. Бащите настояват, когато съдебното решение не се изпълнява, да има последващи санкции. Те настояват Държавната агенция за закрила на детето да бъде по-бдителна при отказа на майката детето да не общува с таткото.

Мъжете предлагат законови промени, с които да бъдате въведено т.нар. „споделеното родителство“. Според тях  действащото законодателство стимулира родителските войни, в които родителите настройват децата си един срещу друг. Те дават за пример Швеция, където и при най-големите ограничения, детето има възможност поне 35% от времето да е с другия си родител, с когото не живее.

RNS