Грандиозен скандал се разгаря около кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар, научи ПИК от два независими източника, свързани с нашия парламент и Европейската комисия.

След резила с неодобрената Румяна Желева и избягалата от поста си Красталина Георгиева България е на път да се издъни и с друга комисарка.

Почти 40 дни след официалната номинация на Габриел от правителството на Борисов тя все още не е стъпила в поста си. Не е преминало и дългоочакваното й изслушване пред парламента в Брюксел. Според нашите източници това е безпрецедентно забавяне за утвърждаване на кандидатура според практиките на ЕС.

„Най-максималният период за отлагане досега е бил месец. Габриел бие всички рекорди“, лаконично поясни високопоставеният източник на ПИК.

Припомняме, че Кристалина Георгиева освободи мястото си миналата есен, през октомври. По тази причина България стои вече девет месеца без представител в Европейската комисия – което е също небивал куриоз в историята на организацията и поставя страната ни в твърде унизително положение.

Ето и кратка хронология на злополучното издигане на Мария Габриел, прочула се като кумица на лидера на ЕНП Жозел Дол.

На 10 май кабинетът я издига за еврокомисар. Ресорът й е неясен, ставала за всичко. Още тогава мнозина наблюдатели отдадоха номинацията й на семеен фактор – нейният съпруг Франсоа Габриел е дясна ръка на шефа на Европарламента Антонио Таяни, а преди това е работил за Жозеф Дол – типична брюкселска номенклатура.

След 10 май бе даден двуседмичен срок за препитване на Габриел в европейския парламент. Този двуседмичен срок мина отдавна, а в края на мая се появиха бегли тълкувания, че изслушването е отложено за периода 12-15 юни. Този срок също вече мина – данни за предстоящо изслушване и процедура по встъпване няма!

Каква би могла да бъде причината за подобен конфуз?

Според източниците на ПИК проблемът е в разгорелия се скандал около Мария Габриел, която е наела общинско жилище от фонда на Софийска община и е плащала за него символичен наем, въпреки огромния бюджет, който й е отпускал ЕС като евродепутат за подобни цели.

„Този въпрос няма да й бъде спестен при изслушването, а тя на практика няма какво да отговори. Ще стане още по-унизително. Затова се изчаква с процедурата, докато се намери компромисен вариант. Вече има натиск над българското правителство Габриел да бъде оттеглена и заменена с нова кандидатура, което пък ще ни вкара в още по-голям международен резил“, обобщава ситуацията информаторът на ПИК.