През 2020 година 2,7 млн души в Европейския съюз са диагностицирани с рак. 36 000 единствено в България. 1,3 млн са изгубили борбата с подлото заболяване, от тях 20 000 в България. Тревожните данни бяха оповестени по време на представянето на Национален проект за битка с рака 2030.

До 2035 година се чака 24% нарастване на случаите на болни от рак. За 10 години, като част от националния проект, би трябвало да бъдат изпълнени над 500 интензивности. Вече да вземем за пример е почнало построяването на народен раков указател.

Първата крачка са скрининговите способи. В България към този момент са безвъзмездни скринингите за рак на маточната шийка и рак на гърдата. Всяка жена, която желае да се изследва, може да го направи, свързвайки се първо с общопрактикуващия си доктор.

Националният проект за битка с рака обгръща няколко съществени посоки:

– развиване на система, която предлага устойчива и съвременна грижа;

– превенция;

– скрининг;

– новаторска диагностика;

– новаторско лечение;

– характерни онкологични популации;

– качество на живот.

Най-голямо внимание се отделя на методите за предварителна защита. А те са:

– профилактична ваксинация;

– ежедневна физическа активност;

– здравословно хранене;

– отвод от тютюнопушене;

– ограничение използването на алкохол;

– понижаване на излагането на канцерогени;

– предварителна защита на рисково държание измежду уязвимите групи.

В представянето на проекта участваха министърът на опазването на здравето проф. доктор Асена Сербезова, заместник-министърът на опазването на здравето Петър Грибнев, представители на Българското онкологично научно сдружение, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Национална пациентска организация, Асоциацията на пациентите с онкологични болести и други

Националния проект се финансира със средства от Европейския съюз и дофинансира от страната. 4 милиарда лв. ще бъдат разпределени сред страните-членки съгласно потребностите.

Източник novini247.com
СНИМКАТА е илюстративна