Самоопределилите са като нови партии, носители на промяната – ръководени главно от бивши членове на БКП, напуснаха зала пленарна докато се обсъжда бюджета на Здравната каса. Пародоксът е уникален не само заради факта, че крехкото управляващо мнозинство развали кворума на заседанието, а и защото именно от ДБ, ИБГНИ и ИТН поискаха под давлението на президента Румен Радев актуализация на държавния бюджет и се оттеглиха при обсъждането на собствените им предложения.

След като депутатите от трите партии напуснаха залата вътре се върна Мария Капон, която поиска проверка на кворума, за да докаже, че присъстващите не са достатъчно, за да гласуват решения, пропускайки, че гласувания няма да има, а само дебати.

Крайното решение оставя без допълнително заплащане лекари, долекарски персонал, фармацевти и помощник фармацевти в условията на пандемия.

Безпрецедентно мнозиството в 46-ото НС от самоопределилите се като нови партии, носители на промяната, отхъврила предложението във фонда за лечение на деца в чужбина да има 15 млн. лв.

От ДПС категорично заявиха, че ИТН, ИБГНИ и ДБ няма да могат да разчитат повече на тяхната подкрепа, след като самите вносители не участват в обсъждания и гласувания.

ГЕРБ заявиха, че за първи път се срамуват от случващото се.

Междувременно от БСП контрираха, че ГЕРБ са били против актуализацията на бюджета на НЗОК, а сега са ЗА и питаха защо българските деца не се лекуват у нас, а трябва да ходят зад граница.