Получихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство в рамките на този парламент, ако първата политическа сила „Продължаваме Промяната“ ни поканят. Това каза пред журналисти лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията, цитирана от БТА

Освен факта, че от НС на БСП бяха извадени всички инокомислещи и смешката, че сега органът подкрепил госпожа-другарката, другата голяма безсмислица е опитът за оставане на всяка цена във властта. И за децата е ясно, че правителство на малцинството няма да успее, нито ще има народ, който още дълго да търпи безумията на изпълнителната власт, но при Нинова меракът е оправдан, защото вероятността следващите 50 г. тя отново да е част от нечие правителство, граничи с нула. И тя го знае много добре!

Желанието да се спаси умрял, каквото е положението на мнозиството – респективно – на правителството, от страна на БСП е с едно много важно условие. В бъдещия министерски съвет да не са ГЕРБ или ДПС. Т.е. столетницата да запази сегашното си състояние на „златно пръстче“, крепящо коалицията.

Условието не е случайно, защото ако която и да е от изброените две партии участва в кабинет, то тогава БСП – която скоро ще стигне до бройката на един файтон хора, с мизерния си брой депутати няма да има никакво значение, нито ще получи постове, нито възможност на усвояване.

Традиционно за артикулирането без последствия, Нинова отново е начертала 4 точки „за спасение“ на положението, като акцента бил върху здравеопазването, бразованието, икономиката и борбата с корупцията.

До момента нито вицепремиерът и министър на икономиката – Корнелия Нинова, нито министрите от БСП са направили нещо видимо в актуалните им посоки. 

В типичния си стил на „госпожа лъжа“ Корнелия Нинова е допълнила, че изцяло контролирания от нея Националният съвет е взел решение със 101 гласа „за“ и трима въздържали се, с което се давала висока оценка на министрите на БСП в настоящото правителство, на което парламентът гласува вот на недоверие. 

Очаква се премиерът Кирил Петков да внесе оставката на кабинета в началото на следващата седмица, след което държавният глава Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена политическа сила – „Продължаваме Промяната“.