Димитър Събев – бившият съпруг на Петя Славова – мажоритарен акционер на Инвестбанк, племенникът му – Недялко Недялков – настоящ зам.-директор на ДАНС и футболния клуб „Черноморец Балчик“, неочаквано изплуваха в разследване на Биволъ за преведените 60 млн. лв. в клон на Инвестбанк, към които САЩ има претенции.

Скандалът избухна преди дни. Сред основните действащи лица в него е посланикът на САЩ – Ерик Рубин. Той даде безпрецедентна пресконференция на фона на главния прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и МВР-министърът Младен Маринов. От нея стана ясно, че: България е подчинена на брутални колонизатори, че преводът на венецуелските пари е законен, но не и основанието му, че той е извършен в неназован клон на Инвестбанк.

Според разследващите журналисти в Биволъ, венецуелският трансфер на милионите, е пряко свързан с т.нар. „Кръгът Банкя“. Логичен участник в него е и Бойко Борисов. Според електронното издание именно този кръг е породил и „Монтерей“. Членовете му управляват пълния финансов ресурс от избухването на демокрацията, до момента. И цитират справки от фирмения и имотен регистри на държавата като доказателства на тезата си.

Ето какво пише разследващият сайт Биволъ:

„За настоящето  разследване обаче по-интересна е “Елмаз 24”, в която според медийни публикации е работил сегашният зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Недялков се появява заедно с Максим Димов и в надзорния съвет на ФК “Черноморец Балчик”, заедно с Атанас Василев Добрев. В Управителния съвет на клуба пък е сегашният министър на спорта Красен Кралев.

Недялко Недялков беше кандидат за поста председател на ДАНС заедно с Владимир Писанчев и през 2014 г. беше изслушан в Парламента, което е една от редките му публични прояви. Тогава Татяна Дончева заяви пред медиите, че той е племенник на влиятелно лице, но не уточни на кого.

Проверка на Биволъ установи, че са налице данни за роднински отношения между Недялко Недялков и бизнесмена от “Кръга Банкя” Димитър Събев. Семействата им са родом от Свиленград, където Димитър Събев и майката на Недялков – Софка Димитрова, имат обща фамилна къща. Тя се намира на ул. Ген. Струков 13. Това се вижда и от Имотния регистър, където Недялков е вписан заедно с майка си през 2014 г. През 2002 г. Димитър Събев е продал втория етаж на къщата на сестрата на Недялко Недялков – Мария.“

Биволъ изброява редица въпроси, останали без отговори след скандала с венецуелските милиони.

Към тях могат да се допълнят още.

Част от тях са:

  • кой е клонът на Инвестбанк, през който е осъществен превода, възможно ли е негов шеф да е бил бивш директор на ОД МВР-Добрич, депутат от ГЕРБ-Добрич в две НС, близък на скандалните „суджуци“ и освободен от позицията областен координатор на ГЕРБ след избухналия скандала с Живко Мартинов
  • ще върне ли Инвестбанк милионите и на кого
  • с чие чадърче е осъществен превода на милионите
  • случайно ли Агенцията за финансово разузнаване го е пропуснала, както и ДАНС
  • как главният прокурор е категоричен, че няма престъпление, без да е извършена проверка и досъдебно производство по казуса
  • ще се окаже ли, че щом преводът е в евро – то не се брои за пране на пари
  • колко души ще понесат административна отговорност и това ли ще приключи скандала.

А също:

Кой и защо реши тримата първи в националната сигурност на държавата да бъдат декор в пресконференцията на американския посланик?
Кой и защо допусна презокеанския дипломат в БНБ?

Най-важен обаче остава въпросът:

Още колко жълти картона ще получи премиерът, преди САЩ да му покажат червения?

rns