Украински медии твърдят, че ръководителят на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак е „покровителствал“ над новата украинска посланичка у нас

Предполагам, че основният критерий, който е бил приложен при определянето на този кандидат, е личното познанство, личната близост и, очевидно, лоялността.

Това заяви в интервю за „Радiо Свобода“ бившият посланик на Украйна в САЩ (2005-2010) и Франция (2014-2020) Олег Шамшур по повод назначението на 46-годишна Олеся Илашчук за посланик на Украйна в България.

Авторитетното украинско издание „Європейська правда“ твърди, че Олеся Илашчук, назначена от президента Володимир Зеленски за нов посланик на Украйна в България, „няма опит нито в дипломацията, нито в държавната администрация и досега се е представяла като специалист по сексология и скъпоценни бижута“.

Медии в Киев: Новият украински посланик в България е “сексолог без дипломатически опит“

От украинското външно министерство реагираха като обясниха, че бъдещата заместничка на Виталий Москаленко има съответната квалификация и назначаването на некадрови дипломати на посланически длъжности е обичайна международна практика.

Множество украински журналисти и политици коментираха, че България е изключително важна за Украйна страна, която разполага със значителни запаси от оръжия от съветски тип, от които украинците се нуждаят толкова много сега на фронтовете на войната, отбелязва „Радiо Свобода“.

„Това, от което Украйна се нуждае сега, е професионализъм. Хора, които не е задължително да имат голям дипломатически опит, но поне трябва да знаят какво е това, да могат да установяват отношения с нашите партньори, да могат да функционират нормално в обществената сфера на страните, в които работят, за да предават необходимите послания. За съжаление, назначението на посланика в България и самата кандидатура – според мен – не отговарят на всички тези критерии“, каза Олег Шамшур пред „Радiо Свобода“.

Дипломатически източници търдят, че ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак е „покровителствал“ над Илашчук и стои зад решението за назначението и въпреки липсата на нужния дипломатически опит, пише „Радiо Свобода“.

„Назначението на посланика в България просто ме уби. Не заради сексологията. Не и заради Ермак. А защото сексологът е изпратен в България, където са най-големите залежи на оръжия от съветски тип„, написа във Фейсбук журналистката Тaтяна Николаенко

Източник:offnews.bg