Васил Божков стартира политически проект с името „Българско лято“. С партията, която обвиняемият бизнесмен сам ще финансира, смята да се яви на предстоящите парламентарни избори.

васил божков

Бизнесменът, който се намира в Дубай, пише, че голямата идея на „Българско лято“ е да „възстанови България от Третата национална катастрофа“.

„Третата национална катастрофа е факт. Разделението на властите е имитация. Демокрацията е фасадна. Институциите не работят. Съдебната система не раздава справедливост. Прокуратурата е превърната в бухалка. Върховният й ръководител не отговаря пред никого. Европейските пари и държавните поръчки са за избрани.

На този фон всички политически сили живеят в паралелна реалност, напълно откъснати от хората. Лидерските партии със силни вождове и послушна клиентела са генератори на корупцията и участници в сговора за разграбването на страната. Но друг модел не се предлагаше.“

Според информацията на платформата новата формация, ако тя все пак бъде осъществена, ще се бори за 10 конкретни цели:

  1. Върховенство на закона
  2. Независимост на властите
  3. Отпадане на имунитета за народни представители
  4. Референдуми за важни обществени теми
  5. Електронно гласуване и администрация
  6. Оптимизиране на държавните служители
  7. Прозрачност на отношенията между бизнес и власт
  8. Персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона
  9. Финансова ревизия на досегашното управление
  10. Да възстановим авторитета на България на международната сцена

На платформата има подробна автобиография на Божков, в която той е наречен „български предприемач, колекционер, радетел на българския спорт“.

За проблемите си със закона Божков пише: „През 2020 г. става жертва на режисирани удари на властта. За един месец управляващите с помощта на прокуратурата, ДАНС и НАП, без никакви доказателства за нарушения, съсипват бизнеса му и изземат частната му колекция от над 3000 антични предмета.

В резултат на това десетки хиляди хора остават без работа, а бюджетът е лишен от стотици милиони левове годишни приходи.“

От тази секция става ясно, че Божков ще самофинансира партията си.

Начало