Бойко Борисов ми каза вчера, че е готов да се оттегли като лидер на ГЕРБ.“ Това съобщи бившият президент (2012 – 2017) Росен Плевнелиев пред Би Ти Ви.

„Борисов e готов да го направи и го е заявявал многократно, включително и в разговори с Кирил Петков. Борисов винаги е бил „за“ европейското развитие на България. Никой не може да вземе партията на Бойко Борисов. Тя е негова рожба, той я е създал и той ще продължи в тази партия да бъде основният фактор“, добави той.

Плевнелиев обясни, че Борисов ясно осъзнава, че хората ще искат да видят нови лица.

„Той винаги е бил готов да постави решенията пред собственото си его и разрушителността. И аз съм сигурен, че той може да бъде част от един позитивен сценарий, в който България се ускорява за стратегически инвестиции, златен дъжд от еврофондове, влизане в еврозоната и в Шенген“, добави Плевнелиев.

Изказването е любопитно и в контекста на настоящата политическа ситуация, тъй като от една страна Борисов на няколко пъти заяви с какви партии ГЕРБ би управлявала – които подкрепят приемането на еврото, на страната на Украйна са във войната с Русия, както и твърдо зад НАТО и ЕС. На този профил от по-големите политически сили отговарят „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, като и от двете формации са давали, макар и противоречиви сигнали, че ГЕРБ е възможен партньор, само в случай, че Борисов не е начело. В четвъртък (23 юни) премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че ако Борисов реши да отиде на топъл остров, той има идеи за европейска България с част от депутатите на ГЕРБ. В същото време добави, че продължава да се държи ясна линия с кого може да се влезе в коалиция.

Плевнелиев заяви още, че политическата ситуация в момента предполага избори.

„Чак тогава се надявам да видя отговорно отношение и да направим правителство на националното съгласие за ускорена интеграция на България в сърцето на Европа. Дано да се получи“, каза още Плевнелиев.