„Аз си пазя и мушамата, и брезентовата престилка, гумените ботуши… 12 пъти имам убождане на пирон. Каската ми беше пластмасова. Кутиите с дефламола след пожар. Това беше по времето на социализма… Сега, ако ги закарам на един ЗИЛ, половината няма да могат да подадат вода“, разпени се Борисов по повод исканите увеличения на заплати и подобряване на условията на труд в МВР.

Коментарът бе заради заявената готовност в началото на януари пожарникари и полицаи да стачкуват, след като преговорите с правителството приключиха без удовлетворяващо ги решение. Трета година българските огнеборците си служат с предпазно облекло и лични средства за безопасност – втора употреба, бракувани в Канада и дарени от канадските им колеги.

Припомняме, че служителите на МВР бяха в основата преди години Бойко Борисов и партията му ГЕРБ да спечелят изборите. Мнозина тогава смятаха, че като бивш секретар на МВР, запознат с естеството и проблемите в работата, той изпълни обещанията си. А, обещанието беше, че веднага след победата, заплатите на служителите на реда ще станат 1500 лв. Три мандата по-късно, трудовите възнаграждения не само не са увеличени, а фактически стават по-ниски.

Борисов, който много държеше днес да припомни, че е „пожарникар професионалист“, изшикалкави, че давал мило и драго за по-високи заплати, но от Европа не били съгласни. Само с ниските заплати можело да се запази финансовата стабилност на държавата, продължи речта си премиера, като естествено пропусна да отбележи къде отидоха десетките милиарди кредити, изтеглени през двете му неуспешни правителства и в началото на сегашното – трето.