Часове, след като вицепремиерът Валери Симеонов направи скандално изказване, подлагащо на съмнение здравето на децата със специални нужди и изопачи справедливите искания на протестиращите им майки, няма и намек за поемане на политическа отговорност. Премиерът Бойко Борисов определи като недопустимо изказването на заместника си. Вицепремиерът се възмути от „поредната кампания срещу него“, партията му изтълкува думите му, стараейки се да вмени различен от изказания смисъл.

валери симеонов

Разминаването между дела и думи в коалиционното правителство не е за първи път.

За сметка на това освен „възмутени“ коментатори, не следва нищо на практика.

Очевидно властта е самоцел за ГЕРБ и Обединени патриоти, които ежедневно разиграват цирк след цирк.

Напълно лишени от смисъл са доскорошните хвалби за принципност на Бойко Борисов, че „Който сбърка си отива“.

Премиерът не за първи път прави реверанс към наистина недопустимото поведение и реч на Валери Симеонов. Първата стъпка в тази посока беше направена непосредствено след сформиране на правителството, когато Бойко се извини на турския президент Реджеп Ердоган и народа му за физическата саморазправа на вицето си с възрастна жена на границата на България.

Анализатори са категорични, че Борисов трудно ще намери морална обосновка за действия спрямо Валери Симеонов, който с репликата „кресливи майки с уж болни деца“ просто надгради първоосновната реплика на премиера „да ми ги махне тия от главата“.

RNS